Henrik Rydell

Vad innebär det att vara Kundansvarig på Pro4u? 

Att vara kundansvarig på Pro4u innebär att måna både om kunder och konsulter. Se till att konsulterna får uppdrag som är intressanta för dem. Och lika viktigt är det att kunna erbjuda konsulter som fungerar på en gång för kunderna, så beställaren är nöjd.

Varför tror du att kunder vänder sig till Pro4u?

Det tror jag beror på att vi har mycket erfarna och professionella konsulter. Nästan alla våra konsulter har specialkompetens inom specifika områden. Vi kan leta fram konsulter som kan en sak väldigt, väldigt bra. Det är mycket sällan vi inte kan leverera kandidater till ett uppdrag.

Vad kännetecknar en duktig Kundansvarig?

Fingertoppskänsla. Man behöver det för att kunna vara en duktig kundansvarig.

Man behöver också vara bra på att bygga relationer. Som kundansvarig vill du lära känna både kundens organisation och beställaren själv för att bättre kunna matcha konsulter till kunden.

Vad är det som gör att man hittar rätt konsult till uppdraget?

Vi har vår uppdragsportal där vi lägger ut uppdrag och där konsulterna själva kan agera på dessa och berätta för oss varför de är bra till just det uppdraget.

Men vi går också utanför denna i vårt mycket stora kontaktnät för att hitta precis rätt till kunden.

Vad är det roligaste och mest utvecklande med ditt jobb?

Det är nog alla erfarna människor som är konsulter. De har förväntningar på mig som kundansvarig som är väldigt roligt att leva upp till. Det kan till exempel gälla att få till rätt ersättning.

Att hålla dialog och relationer igång är också bland det roligaste med detta jobb. Vi har många och långa relationer med våra konsulter och kunder.

Varför tror du konsulter vill bli Pro4u-partners? 

Jag tror att man vill känna tillhörigheten som man får hos oss genom. Sedan tror jag att man väljer oss framför andra tack vare den personliga relationen som vi har med våra partners och associerade.

Vad kännetecknar en duktig konsult?
Att man är tydlig och vågar säga till när det är för lite eller för mycket att göra eller om det är något som inte fungerar som det ska.

Hur kan ett uppdrag till Pro4u se ut? 

Ofta ligger uppdragen på ett halvår eller mer i tid. Konsulten kommer ofta in i någon typ av ledande roll och förväntas göra avtryck ganska snabbt. Kunden ska märka att konsulten bidrar.

Jag tror vi haft ute ca 700 konsulter under åren och endast fem gånger har vi varit tvungna att ta bort en konsult från ett uppdrag. Det visar lite av den fingertoppskänslan som jag talade om tidigare!

Berätta lite om vad du tycker krävs för ett lyckat förändringsprojekt?

Förankring och information är A och O i ett förändringsprojekt, eller egentligen i alla projekt. Att det finns en förankring uppifrån och att kommunikationen fungerar i alla led. Tydlighet.

Vad tror du om framtidens organisationer och Pro4u:s plats där?
Vissa typer av konsulttjänster kommer säkert bli automatiserade i framtiden. Jag tror dock att det kommer behöva finnas ”någon emellan” inom förändringsarbete och stora projekt, så vår kompetens kommer vara efterfrågad även i fortsättningen. Den mänskliga fingertoppskänslan.

Gällande förändringsprojekt. Vilka frågor är på tapeten idag?
GDPR såklart och det arbetet kommer nog fortsätta ett tag framöver

Inom mitt område – försäkrings- och bankbranschen så fortgår frågan om bland annat penningtvätt konstant.

Försäkringsbolag och liknande bolag haft mycket regelverk att anpassa sig till de senaste åren och det har tagit mycket kraft. Nu kanske det kommer finnas mer kraft för affärsutveckling och göra saker som de tycker är givande och roligt. Kanske vi kommer få se helt nya försäkringsprodukter inom kort.

Vad brinner du för utanför jobbet?

Jag läste en massa böcker när jag var yngre. Ville t o m öppna antikvariat ett tag. Tyvärr har det blivit mindre läsning sista åren. För att råda bot på det har jag precis börjat en universitetskurs med temat, Stockholm i litteraturen. Vi avhandlar allt från Bellman till nutid och har olika lärare varje vecka. Det känns jätteroligt och det gör att jag lägger 2–3 timmar varje kväll på att läsa.